Beste Quichevorm van 2023
Er zijn ontzettend veel heerlijke gerechten te maken, maar vaak maken we elke keer weer diezelfde paar gerechten. Af en toe wordt er eens wat nieuws geprobeerd, maar lang niet zo vaak als zou kunnen wanneer je nagaat hoeveel gerechten er wel niet bestaan. Om eens wat anders op tafel te zetten hoef je niet een heel ingewikkeld gerecht te maken. Zo kun je met een quiche zorgen voor zeer veel variatie en het is niet heel moeilijk om te maken. Wel is het handig als je er de juiste middelen voor hebt. Zo is een quichevorm een echte must bij het maken van een quiche. In dit artikel zullen we het onder andere hebben over quiches maken en verschillende quichevormen. Daarnaast hebben we een top 8 samengesteld van de beste quichevormen die je op dit moment kunt krijgen. Zo hoef je minder tijd te besteden aan het zoeken van een goede quichevorm en kun je meer tijd besteden aan koken en dingen die je echt leuk vindt om te doen.
De 8 Beste Quichevormen Uit De Test
1 |
![]() |
Florina ronde siliconen cakevorm – Bakvorm – Quiche vorm – 25cm – Taupe | 10.0 Beoordeling* | €16.95op voorraad | BekijkenBol.com |
2 |
![]() |
Bakvorm voor 4 mini geribbelde (quiche) vormen met losse bodem – Masterclass | 10.0 Beoordeling* | €25.5op voorraad | BekijkenBol.com |
3 |
![]() |
Krumble Quiche bakvorm set van 3 / Quichevorm / Bakvorm / Taartvorm / Bakblik- Antraciet | 10.0 Beoordeling* | €32.95op voorraad | BekijkenBol.com |
4 |
![]() |
Kitchen Craft Taart-/Quichevorm – 20 cm | 9.4 Beoordeling* | €21.91op voorraad | BekijkenBol.com |
5 |
![]() |
Patisse Quichevorm – Losse bodem – Ø24 cm | 8.2 Beoordeling* | €8.99op voorraad | BekijkenAmazon |
6 |
![]() |
Maxwell & Williams Quichevorm Kitchen ø 15 cm | 8.0 Beoordeling* | €12.44op voorraad | BekijkenBol.com |
7 |
![]() |
Patisse geperforeerde quichevorm – ø24cm | 8.0 Beoordeling* | €16.4op voorraad | BekijkenBol.com |
8 |
![]() |
Quichevorm- Ø 31 cm | Geen Beoordeling | €19.99op voorraad | BekijkenBol.com |
![]() |
10.0 Beoordeling* | €16.95 | Bekijken |
![]() |
10.0 Beoordeling* | €32.95 | Bekijken |
![]() |
Geen Beoordeling | €32.95 | Bekijken |
![]() |
Geen Beoordeling | €32.95 | Bekijken |
![]() |
Geen Beoordeling | €32.95 | Bekijken |
Wat is een quiche?
Een quiche is een hartige open taart. In de meeste gevallen wordt deze gemaakt met een zanddeegbodem van bloem, boter en water. Een quiche heeft een vulling van een luchtig opgeklopte mix van eieren en room. Aan deze mix worden vlees, vis of groenten aan toegevoegd, maar meestal ook kaas. Een quiche kan zowel warm als koud gegeten worden.
De meest bekende quiche is degene waarbij spek het hoofdingrediënt is. Deze quiche wordt de Quiche Lorraine genoemd. In de traditionele versie van deze quiche zit geen kaas. Een ander bekende quiche is de Quiche Alsacienne. Dit is een quiche met ui.
Wanneer de vulling van de quiche is gestold en stevig blijft is hij gaar. Ook bij het bewegen van de bakvorm dient hij stevig te blijven.
Om een quiche te maken kun je het beste gebruik maken van een quichevorm. Een quichevorm is een lage, meestal ronde bakvorm met een gekartelde rand. Quichevormen zijn verkrijgbaar in verschillende formaten en van verschillende materialen. Je zou ook een springvorm kunnen gebruiken voor het maken van een quiche.
Quichevorm 24 cm
Een quichevorm met een diameter van 24 cm is de meest voorkomende quichevorm. Dit formaat is geschikt om een quiche te maken voor het hele gezin. Heb je een groot gezin of verwacht je veel visite? Dan kun je ook voor een grotere variant gaan, zoals een 32 cm quichevorm. Ben je vaak maar met z’n 2en of 3en? Dan is een quichevorm van 20 cm vaak wel voldoende. Ben je altijd alleen of maak je graag verschillende smaken quiches? Dan is een quichevorm van 10 cm doorsnede een goede keuze.
Quichevorm met gaatjes
Als je bent zoals mij, dan vind jij ook een quiche het lekkerste als hij een lekker knapperige korst heeft, heerlijk gelijkmatig gebakken is en geen vochtige bodem heeft. Om dat voor elkaar te krijgen hoef je niet het grootste geheim van een kok zien te ontrafelen. Dit krijg je eenvoudig voor elkaar door de juiste spullen aan te schaffen.
Zo’n heerlijke korst krijg je namelijk door gebruik te maken van een quichevorm met gaatjes. Zo kan het vocht makkelijk verdampen en heb je geen last van een vochtige bodem, maar kun je juist genieten van een heerlijk knapperige korst. Druk het deeg niet te hard aan in een quichevorm met gaatjes, want dan kun je het deeg door de gaatjes drukken en krijg je de quiche moeilijk uit de vorm.
Natte bodem voorkomen
Om een natte quiche bodem te voorkomen zijn er ook nog andere stappen die je kunt ondernemen, naast het gebruik van een quichevorm met gaatjes. Er zijn zelfs maar liefst 6 dingen die je nog extra kunt doen.
Begin met het blind voorbakken van de bodem. Dit houdt in dat je de bodem eerst voor bakt zonder de vulling. Hierdoor blijft het deeg steviger en neemt het minder vocht op van de bodem. Om te voorkomen dat de bodem rijst leg je een vel bakpapier op de bodem met daarop iets zwaars, zoals gedroogde peulvruchten rijst of bakparels. Na het bakken verwijder je deze vulling en kun je het later weer gebruiken. De peulvruchten en rijst kun je echter niet meer eten, nadat je ze in de over hebt meegebakken. De bodem bak je gaar in zo’n 15 minuten in een op 180 graden voorverwarmde oven.
Hierna bestrijk je de bodem met een losgeklopt ei. Wanneer het ei stolt voorkomt dit dat er vocht in de bodem trekt. Bak de bodem met het ei zo’n 5 minuten, voordat je de vulling toevoegt.
Hierna kun je de bodem nog met een verkruimeld beschuitje bestrooien of met paneermeel. Dit zal het vocht uit de vulling opnemen.
Tijdens het bakken is het verstandig om de quiche laag in de oven te bakken, zodat hij goed wordt verhit van onderen. Hoe sneller de bodem gaar wordt, hoe minder vocht het deeg opneemt.
Bak de quiche op een voorverwarmde bakplaat, hierdoor zal het garen sneller starten.
Om te voorkomen dat je last hebt van een vochtige bodem is het belangrijk dat je “natte vulling” goed laat uitlekken, voordat je ze in de vulling doet. Bij natte vulling kun je denken aan groenten die veel vocht vasthouden, zoals witlof en champignons. Ook een paar eetlepels paneermeel op de voorgebakken bodem strooien helpt met het absorberen van overtollig vocht.
Quichevorm met losse bodem
Een quiche mooi uit de vorm krijgen is een van de lastigste dingen van het maken van een quiche. Met een mes moet je voorzichtig langs de rand gaan om hem los te krijgen. Vervolgens moet je er een omgedraaid bord op zetten en het geheel omdraaien, zodat je quiche op het bord komt te liggen. Het is prima te doen, maar vooral als je de bovenkant er extra mooi uit hebt laten zien is het zonde.
Een quichevorm met losse bodem maakt het je allemaal stukken makkelijker. De buitenste ring met een kleine rand van de bodem is los van de bodemplaat. De bodemplaat valt in deze buitenste ring. Wanneer de quiche helemaal klaar en afgekoeld is maak je de quiche eerst los van de buitenste ring, door met een mes langs de randen te gaan. Hierna duw je de bodemplaat van onderaf naar boven. Zo komt de quiche los van de buitenste ring en krijg je de quiche perfect uit de vorm.
Het is bij deze quichevormen wel belangrijk dat je voorzichtig bent wanneer je de quiche in de oven zet en er weer uit. Wanneer je hem met een hand op de bodem in het midden vast houdt zal je de bodem losdrukken en komt de boel op de grond te liggen. Dus houdt de quichevorm altijd met twee handen vast bij de rand.
Quichevorm porselein
Porselein is zeer stevig en licht van gewicht als je het vergelijkt met aardewerk. Het is vaatwasserbestendig en dus makkelijk schoon te maken. Hoewel een porseleinen quichevorm wel heel mooi is, kan het helaas niet heel goed warmte geleiden. Ook is het vaak lastiger om de quiche goed uit de vorm te krijgen, dan bij een quichevorm met losse bodem. Quichevormen van porselein worden ook veel gebruikt voor het maken van taarten, omdat het zorgt voor een leuke geribbelde rand van de taart.
Kleine quichevorm
Een quichevorm met een diameter van 10 cm is een echt kleine quichevorm. Dit formaat is ideaal voor mensen die alleen zijn en een eenpersoonsportie willen maken. Maar ook voor gezinnen zo is het ideaal om meerdere van dit formaat te hebben, zodat je meerdere soorten tegelijkertijd kunt maken. Zo kun je de favoriete quiches voor iedereen in je gezin maken. Maar ook voor feestjes is het ideaal om meerdere quiches te kunnen maken.
Zo kun je bijvoorbeeld een quiche maken met zalm, spek, prei, krab, kool, gerookte heilbot, chorizo, geitenkaas en nog heel veel meer. Elke keer weer andere soorten die je kan uitproberen en aanbieden. Er kunnen ook makkelijk meerdere kleine quichevormen tegelijkertijd in de oven. Houd hierbij wel rekening dat bepaalde ingrediënten we smaak kunnen beïnvloeden van de andere quiches die ook in de oven staan. Zo is het fijner om quiches met vis samen te bakken en niet met andere quiches en hetzelfde geld voor groente quiches en quiches met vlees.
Onderzoeksmethode



3 Quichevormen Uitgelicht
#1. Bakvorm voor 4 mini geribbelde (quiche) vormen met losse bodem – Masterclass
Deze bakvorm is ideaal voor het bakken van 4 mini quiches tegelijkertijd. Ideaal als je verschillende smaken quiches wilt maken. Zo kun je met meerdere mensen hun dieetwensen, allergieën en voorkeuren tegelijkertijd rekening houden. Wees dan wel voorzichtig dat je niet per ongeluk het beslag in elkaar laat overlopen bij het inschenken.
De vorm heeft een dubbele non-stick coating. Masterclass geeft 5 jaar garantie op de non-stick coating. Ook is hij voorzien van een losse bodem, zodat je de quiches makkelijk uit de vorm kunt halen. De vorm is oven-, vriezer-, vaatwasser- en koelkast bestendig.
- Voordelen:
- Losse bodem
- Voor 4 mini quiches
- Dubbele non-stick coating
- 10 cm diameter per vormpje
- 5 jaar garantie op non-stick coating
- Vaatwasserbestendig
- Nadelen:
- Geen nadelen gevonden
Winkels:
![]() |
10.0 Beoordeling* | €25.5 | Bekijken |
![]() |
Geen Beoordeling | €25.5 | Bekijken |
#2. Kitchen Craft Taart-/Quichevorm – 20 cm
Maak heerlijke quiches en taarten met deze metalen bakvorm van Masterclass. Hij is voorzien van een losse bodem. Dit zorgt ervoor dat je de quiche makkelijk uit de vorm kan halen. Druk de quiche simpelweg vanaf onderen uit de buitenste ring. Bij het uit de oven halen is het belangrijk dat je hem bij de buitenste ring vasthoudt, zodat je de quiche niet per ongeluk uit de bakvorm drukt. De quichevorm is makkelijk schoon te maken.
- Voordelen:
- Losse bodem
- Vaatwasserbestendig
- 20 cm diameter
- Nadelen:
- Kan lekken bij zeer vloeibaar beslag
Winkels:
![]() |
9.4 Beoordeling* | €21.91 | Bekijken |
![]() |
Geen Beoordeling | €21.91 | Bekijken |
#3. Patisse Quichevorm – Losse bodem – Ø24 cm
Met deze bakvorm van Patisse bak je een heerlijke quiche die je er makkelijk weer uit haalt. De bakvorm heeft namelijk een losse bodem. De quiche duw je dus eenvoudig uit de vorm door de bodem naar boven te duwen. Pas echter wel op dat je de vorm goed vasthoudt als je hem uit de oven haalt, zodat de losse buitenste ring er niet afvalt. Maar als je hem netjes aan de randen vasthoudt is er niks aan de hand. De bakvorm heeft een diameter van 24cm en een optimale warmtegeleiding. De vorm is eenvoudig schoon te maken, maar mag niet in de vaatwasser.
- Voordelen:
- Losse bodem
- Anti-aanbaklaag
- Makkelijk schoon te maken
- 24 cm diameter
- Nadelen:
- Niet vaatwasserbestendig
- Kan lekken bij zeer vloeibaar beslag
Winkels:
![]() |
Geen Beoordeling | €8.99 | Bekijken |
![]() |
8.2 Beoordeling* | €13.99 | Bekijken |
Onderzoeksmethode



Topmerken
De ene quichevorm is de ander niet. Het belangrijkste aan een quichevorm is dat hij lang meegaat, je quiche niet eraan blijft plakken en dat hij weer makkelijk schoon te maken is. De beste quichevormen vind je bij de onderstaande topmerken.
Le Creuset quichevorm
Le Creuset is ontstaan in 1925. Het basisproduct van de geëmailleerde gietijzeren cocotte werd gedefinieerd. Deze wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt. De eerste kleur van het email van Le Creuset was oranjerood, dit was geïnspireerd op de vurige kleur van gesmolten gietijzer in de gietvormen. Dit is dan ook de kenmerkende kleur gebleven. Bij Le Crueset vind je ook moderne quichevormen met uitneembare bodem.
Patisse quichevorm
Patisse bestaat sinds 1989 en houdt zich bezig met de productie van een breed assortiment aan kwaliteits bakvormen. Patisse wil kwaliteitsproducten aanbieden tegen een eerlijk prijsniveau en de markt keer op keer weer verassen met een veelvoud aan nieuwe productontwikkelingen.
Waar te koop?
Een quichevorm kun je gewoon online bestellen. Zo kun je ook even de reviews lezen, zodat je een goed beeld krijgt of anderen het product ook wat vinden of niet. Maar heb je vandaag nog een nieuwe quichevorm nodig, dan kun je ook altijd nog langs een van de onderstaande winkels gaan.