SharpShopping

Beste Oestermes

Voor elke liefhebber van oesters is dit een onmisbare gadget: het oestermes. Het openen van oesters is met een normaal mes een heel gevecht. Het oestermes biedt uitkomst en maakt het openen van oesters kinderspel. Hoe werkt dit precies? En welk oestermes kun je het beste aanschaffen? Hieronder vind je een top 3 van de beste oestermessen, leer je tips over het openen van oesters, topmerken oestermessen en winkels waar je oestermessen kunt kopen.

De 8 Beste Oestermessen

Algemeen verhaal


Oesters vallen onder de weekdieren. Ze leven in de oceaan, in warme en ondiepe wateren. De schelp van een oester bestaat uit twee kleppen: de onderste is gebogen, de bovenste is vlak. De buitenkant van een oester is ruw, hard en grijs van kleur. De binnenkant bevat het oestervlees en verschilt van kleur (van romig beige tot grijs). De smaak van oesters variëren ook per stuk: van zout tot zacht. Meestal worden oesters levend gegeten.

Er zijn verschillende soorten oesters. Vaak zijn oesters te klein om te worden gegeten, maar de Amerikaanse (of gewone) oester kan van 5 tot 15 centimeter groot worden. De Japanse oester kan wel 40 centimeter groot worden. Over het algemeen groeien oesters is warm water tot 5,5 jaar. In kouder water duurt de groei 4 tot 5 jaar.

Vooral in de Verenigde Staten wordt de Amerikaanse (of gewone) oester gevangen of gekweekt. In de Atlantische Oceaan worden ze vooral gekweekt in de gebieden van de Delaware Bay, Chesapeake Bay en in het water rond Long Island. Ook in de Golf van Mexico liggen kweekgebieden. In Europe gebeurt dit vooral langs de Franse Atlantische kust (van Bretagne tot aan Bordeaux). Yerseke is het Nederlandse centrum van de oesterkweek.

Het oestermes zelf


Een oestermes heeft een kort, dik lemmet en een geslepen punt. De punt zelf is niet erg scherp omdat de schelp anders in stukjes zou breken. De lengte van het mes is niet van belang, vooral de breedte van het mes wordt gebruikt. Er zijn modellen met een beschermplaat, deze beschermt je vingers en zorgt ervoor dat het mes niet te diep in de oester kan worden gestoken. De oester raakt dan minder snel beschadigd.

Als je vaak oesters eet is een oestermes echt een uitvinding. Als je de oesters bij de viswinkel al laat openen, drogen ze uit en zijn ze niet meer lekker. Ze zijn het lekkerst als je ze meteen na het openen consumeert. Het is ook een leuke manier van dineren, om met een groep vrienden gezellig lang te tafelen en de oesters één voor één te openen.

Voor het kopen van een oestermes kun je het best naar een professionele messenwinkel gaan. Let erop dat het mes niet te licht is en erg stevig aanvoelt. Zorg ervoor dat je altijd oplet als je een oester mes in handen hebt. Het duwen en wrikken in de schelp kan voor verwondingen zorgen bij jezelf. Kies een model met een stootplaat of koop er een speciale oesterhandschoen bij.

Oesters openmaken


Met een oestermes is het openen van oesters eenvoudig. Je moet het mes wel op de juiste manier gebruiken. Met een normaal keukenmes is het openen van oesters gevaarlijk. Naast de grote kans om jezelf te verwonden, is de kans ook aanwezig dat je het oestervlees beschadigd of dat er delen van de schelp in de oester terecht komen. Het is daarom verstandig om altijd een oestermes te gebruiken. Een oestermes heeft een gespleten punt en een dik kort lemmet. Het lemmet is sterk genoeg om de oesters te openen.

Belangrijk is om ook je handen te beschermen. Draag een oesterhandschoen tijdens het openen van de oesters. Het dichte patroon van de handschoen biedt bescherming tegen de scherpe punt en geeft daarnaast meer grip zodat je meer druk op de oester kunt zetten.

Hieronder vind je een stappenplan voor het openen van oesters:
Pak de oester met één hand vast: met de platte schelp naar boven. Pak de oester vast met de hand waar je de oesterhandschoen draagt.
Tussen de twee schelphelften steek je het oestermes. Steek het oestermes recht in het scharnier (het spitsere deel van de oester). Ga niet wrikken, hierdoor breekt de schelp snel waardoor er schilfers in het vlees komen.
Draai het mes een kwartslag als de schelp begint mee te geven. Zo komt de schelp los.
Snij naar het midden van de schelp, langs de sluitspier.
Houd de oester horizontaal. Het vocht kan anders uit de oester lopen.
Verwijder de platte schelp.
De oester zit nu alleen aan de onderkant nog vast. Snijd daarom onderlangs om de oester los te krijgen van de schelp. Draai de oester daarna om zodat je zeker weet dat hij helemaal los is.
Het is leuk om de oester in de bolle schelp te serveren.

Oesterhandschoen


Het is hierboven al benoemd, maar het is verstandig om een oesterhandschoen te gebruiken. Je handen en polsen worden door deze handschoen beschermd. Het openen van een oester gaat vaak met veel kracht. De kans dat het oestermes doorschiet en je jezelf snijdt is aanwezig. De oesterhandschoen zorgt ervoor dat je hier geen verwondingen aan overhoudt. Ook zorgt de oesterhandschoen ervoor dat je meer grip op de oester hebt. Het openen van de oester wordt daardoor een stuk makkelijker. Het is wel belangrijk om een oesterhandschoen van goede kwaliteit te gebruiken, bijvoorbeeld een RVS oesterhandschoen.

Top 3


Dit zijn de 3 beste oestermessen van dit moment:

De 3 Beste Oestermessen

#1. Opinel Oesterbreekmes

€19.3
Het oesterbreekmes van Opinel staat op nummer 1. Dit oestermes is perfect voor het openen van oesters. Het handvat van dit oestermest is gemaakt van hoogwaardig roestvrij staal. Het gelakte bubinga houten heft kan goed tegen water. Joseph Opinel begon in 1980, samen met zijn vader, met de productie van zakmessen voor boeren in de omgeving van Savoie (een stad in Frankrijk). Het traditionele zakmes (met het ronde heft) is een allround zakmes voor dagelijks gebruik. Het mes is fijn om vast te houden en vergrendeld met de betrouwbare Virobloc vergrendeling. Hierdoor is het mes, zowel in open als gesloten toestand, vergrendeld.
Voordelen:Handvat gemaakt van roestvrij staal
Kan goed tegen water
Met vergrendeling
Nadelen:Geen

#2. Homeij – Oestermes – Ebbenhout

€19.95
Op de tweede plek staat het Homeij Laguiole Oesterbreekmes. Het Homeij Laguiole Oesterbreekmes zorgt ervoor dat je een heerlijke maaltijd oesters kunt eten zonder problemen te hebben met het openen van de oesters. Het lemmet is gemaakt van roestvrij staal, het heft van ebbenhout. Steek de scherpe lemmetpunt in de scharnier van de oester en open de oester met slechts één draaibeweging. De rest van het lemmet helpt je om de twee helften van de schelp van elkaar te scheiden. Geniet nu ook thuis van een romantisch avondje met heerlijke oesters: met het Homeij Laguiole Oesterbreekmes hoef je er niet meer speciaal voor naar een restaurant.
Voordelen:Roestvrij staal
Makkelijk in gebruik
Nadelen:Geen

#3. Oestermes Set met Snijbestendige Handschoenen – Veilig Oesters Openen – Snijwerende Handschoenen – Keuken Accessoires – Bruin | Lobster Family

€18.95
Het oestervlees raakt snel beschadigd als je een oester opent met een normaal mes. Ook kan het voor komen dat er delen van de schelp in de oester terecht komen, of dat je jezelf verwond door het uitschieten van het mes. De optimale vorm van het oestermes uit deze set voorkomt schilfers in en beschadigingen aan het oestervlees.

Deze Oestermes Set van de Lobster Family bestaat uit een RVS oestermes en een oesterhandschoen. Het oestermes is gemaakt van RVS met een houten handvat. Het heeft een kort, dik lemmet met geslepen punt. Het mes is uitgerust met een stootplaat, ter bescherming van je vingers. Ook kan het mes niet te ver de schelp in komen door deze opstaande rand. Om de kwaliteit van het mes te behouden wordt er een opberghoes meegeleverd. Hier kun je het oestermes in bewaren.

Naast het oestermes bevat deze set ook een oesterhandschoen. Oesters hebben scherpe punten waar je jezelf aan kunt bezeren. Een oesterhandschoen wordt ook wel een snij werende handschoen genoemd. Met deze handschoen kun je de oester stevig en makkelijk vasthouden tijdens het openen van de oester. De oesterhandschoen kan ook gebruikt worden voor andere snijwerkzaamheden in de keuken.

Voordelen:Met handschoen
Met stootplaat
Met opberghoes
Nadelen:Geen

Topmerken


Zoals in de top 3 ook al te zien is, zijn er een aantal bekende merken oestermessen. De meest bekende zijn Opinel en EZ-Profi.

Opinel oestermes


In de Savoie (Frankrijk) ontwerpt Joseph Opinel in 1890 een zakmes dat tegenwoordig zijn naam draagt. Nog altijd wordt het bedrijf Opinel geleid door afstammelingen van Joseph Opinel. De collectie bestaat uit zakmessen en zakgereedschappen voor allerlei doeleinden (doe-het-zelf, tuinieren en voor in de keuken).

De fabriek heeft tegenwoordig 130 werknemers. De industriële gebouwen zijn al meerdere keren uitgebreid. Opinel verkocht in 2019 in meer dan 70 landen over de hele wereld 5,5 miljoen artikelen.

De oestermessen van Opinel zijn verkrijgbaar vanaf €10,-. Opinel heeft zelf geen fysieke winkel of webshop, maar ze exporteren aan allerlei verschillende winkels.

EZ-Profi oestermes


Professionele chef’s roemen de duurzaamheid en ergonomie van de oestermessen van EZ-Profi. De meeste oestermessen breken na een aantal maanden, maar EZ-Profi niet. De messen hebben een bijzondere vorm, ze lijken een beetje op een vleugel. Hierdoor heb je een zeer goede grip op het mes en staat je pols in een natuurlijke stand tijdens het snijden. Het kost weinig kracht om een oester te openen met het mes van EZ-Profi. De oestermessen van EZ-Profi zijn gemaakt van hoogwaardig chirurgisch staal. De huid wordt door dit mes niet geïrriteerd. De oestermessen van EZ-Profi kosten gemiddeld €30,-.

Waar te koop?


Naast de twee bekende merken zijn er ook nog een aantal winkels die oestermessen verkopen. Dit zijn geen ijsscheppen van de topmerken maar deze oestermessen zijn vaak wel wat goedkoper. We bespreken de Blokker en de Hema.

Oestermes Blokker


Jacob Blokker en zijn echtgenote (Saapke Kuiper) richtten in 1896 De goedkope IJzer- en Houtwinkel op in Hoorn. Deze winkel groeide snel en werd uitbereid met verschillende panden in dezelfde straat. De vier zonen van dit echtpaar openden vanaf 1930 diverse andere winkels in de randstad, onder de naam Gebroeders Blokker. Dit werd weer overgenomen door familie en voortgezet. Hierdoor groeide Blokker uit tot een nationale (en uiteindelijk ook internationale) winkelketen.

Blokker verkoopt een tiental oestermessen, van verschillende merken (Au Nain, EZ-Profi, Paderno en Westmark). De prijzen liggen tussen de 4 en 30 euro. De messen zijn van RVS en hebben verschillende kleuren (blauw, grijs, houtkleurig).

Oestermes Hema


Hema staat voor Hollandse Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam. Hema werd in 1926 opgericht. Het eerste warenhuis opende op 4 november 1926 in de Amsterdamse Kalverstraat. Oorspronkelijk stonden er puntjes tussen de letters, later verdwenen die en werd het HEMA. De oprichters Leo Meyer en Arthur Isaac wilden een winkel beginnen voor de ‘gewone man’. De warenhuizen waren (voordat Hema ontstond) vooral gericht op rijkere mensen, in de winkels werd vaak alleen maar Frans gesproken. Hema was het eerste warenhuis dat een andere insteek koos. Er werden alleen artikelen verkocht van 10, 25 of 50 cent. De essentie van Hema was: optimistisch, uniek, simpel, betrouwbaar, toegankelijk en typisch Nederlands. Dit is nog steeds zo.

Helaas verkoopt Hema geen oestermessen.