SharpShopping

Beste Koekenpan

Bij het koken van de lekkerste maaltijden heb je meerdere soorten pannen nodig. Eén onmisbare pan is de koekenpan. Hier kun je je ingrediënten heerlijk in opbakken. Maar bij het aanschaffen van een nieuwe koekenpan komen er wel wat eigenschappen om de hoek kijken waar je rekening mee moet houden.

Kies bijvoorbeeld voor een koekenpan die geschikt is voor de warmtebron waar jij mee kookt. Daarnaast moet je nog rekening houden met hoe groot de koekenpan moet zijn. Lees verder om meer te leren over koekenpannen, welk formaat je nodig hebt, de materialen waar ze van gemaakt kunnen zijn en nog meer.

De 8 Beste Koekenpannen

Gietijzeren Koekenpan

Bij goed onderhoud kan een gietijzeren pan een leven lang mee gaan. Zo worden er pannen van al meer dan 100 jaar oud gebruikt. Een gietijzeren koekenpan is een puur product zonder chemische lagen. Hij heeft van zichzelf dus geen anti-aanbaklaag. De laag moet je zelf creëren door olie op hoge temperatuur aan het gietijzer te laten hechten. Daarna heb je nog nauwelijks onderhoud aan de pan en kun je alles vrijwel perfect bakken. De natuurlijke anti-aanbaklaag zal over tijd steeds beter worden, hierdoor gaat de pan steeds beter bakken. Pas alleen wel op met zure ingrediënten, deze kunnen de natuurlijk gevormde anti-aanbaklaag beschadigen.

Een gietijzeren pan kun je niet droog wegzetten, want dan kan hij gaan roesten. Na elke wasbeurt moet je een druppel olie in de pan doen en deze goed uitsmeren over het hele oppervlakte. Pas ook op dat je de pan niet laat vallen, gietijzeren pannen zijn erg broos en overleven een val niet. Je moet ook oppassen met plotselinge temperatuurverschillen, want dit kan ertoe leiden dat de pan barst.

Als je dit te veel moeite vindt, kun je ook kiezen voor een gietijzeren koekenpan met een emaillen laag. Dit is een laag van gesmolten glas en beschermd de pan tegen roesten en zuren. Het is duurzaam en is bestand tegen inwerking van chemische stoffen. Het is niet nodig om een geëmailleerde pan in te branden, maar de natuurlijke anti-aanbaklaag die zonder deze laag gevormd wordt, werkt ook minder goed.

Als je niet veel kracht in je handen en armen hebt is een gietijzeren koekenpan misschien niet geschikt voor jou. De pannen zijn namelijk zwaar, hierdoor gaat het omschudden van eten ook moeilijk.

Inductie Koekenpan

Bij het koken met inductie wordt er gewerkt met magnetische straling. Zodra je de pan op de plaat zet, wordt er een magnetisch veld geactiveerd. Dit resulteert erin dat de inductieplaat warmte afgeeft. Bij inductie veranderende kookzones niet van kleur wanneer je het aanzet, je kunt dus niet snel en gemakkelijk zien dat hij aan is. De bodem van de pan moet magnetisch zijn om dit systeem te laten werken. Het verwarmingsproces van de pan zal dan ook stoppen, wanneer je hem van de inductie-kookplaat afhaalt. Daarbij moet je ook de diameter van de pan in de gaten houden. Wanneer een pan te groot is voor het kookoppervlak, dan wordt de warmte niet optimaal verspreid.

Bij het koken zal alleen de pan heet worden, de inductiekookplaat zelf blijft koud. Het voordeel hiervan is dat er vrijwel geen energie verloren gaat zoals bij het koken op andere warmtebronnen, zoals gas.

Een inductie koekenpan kan van onder meer ijzer, gietijzer en staal worden gemaakt. Deze materialen moet in ieder geval in de bodem van de pan zitten, omdat deze magnetisch zijn. Vaak wordt er ook koper of aluminium in de bodem verwerkt, zodat de warmte beter verdeeld wordt over de pan. Het kookoppervlak is vaak gemaakt van een geëmailleerd laagje, tefal, keramiek en dergelijke, zodat je eten niet aanbakt tijdens het bakken.

Je kunt tegenwoordig heel veel inductie koekenpannen kopen. De pannen zijn vaak geschikt voor meerdere warmtebronnen, dit is ideaal voor als je een keer de warmtebron voor het koken in je keuken wilt veranderen, Zo kun je je pannen gewoon houden.

Je eigen pannen testen

Voordat je direct naar de winkel rent voor een nieuwe koekenpan, kun je ook eerst controleren of je huidige koekenpannen geschikt zijn voor inductie. Dit kun je op de volgende manieren doen:

– Magneettest: Als de magneet aan de bodem van de koekenpan blijft plakken, dan is hij magnetiseerbaar en dus geschikt voor voor inductiekoken.
– Wiebeltest: Heeft je koekenpan de eerste test doorstaan? Kijk dan of hij op een vlak oppervlakte gaat wiebelen. Als hij gaat wiebelen, dan zal er te weinig contact met de plaat zijn en is de koekenpan ongeschikt voor inductiekoken.
– Beschadingingstest: Koekenpannen die eerder al op gas zijn gebruikt, kunnen beschadigd zijn. De koekenpan zou dan krassen kunnen maken op de inductieplaat. Plaats de koekenpan op een krant en verschuif deze. Als de krant scheurt, dan moet je de koekenpan niet voor inductiekoken gebruiken.

Keramische Koekenpan

Bij een keramische koekenpan zit er een laagje keramiek aan de binnenkant van de pan. Dit laagje keramiek vormt de anti-aanbaklaag. Omdat zijn anti-aanbaklaag van keramiek is, heeft de pan een ander gebruik en onderhoud nodig.

Een keramische pan kun je niet uit de doos halen en direct gebruiken. Je moet hem eerst afwassen met wat afwasmiddel en een borstel of zachte spons. Hierna droog je hem goed af en zet je hem op het fornuis met een laagje olie. De olie laat je heet worden, totdat het borrelt. Daarna zet je het vuur uit, laat de olie helemaal afkoelen, spoel de pan schoon met water en droog hem af. Nu is je pan klaar voor gebruik.

Bij een keramische koekenpan is het niet nodig om de warmtebron heel hoog te zetten. Keramiek verdeeld de warmte namelijk gelijkmatig en houdt het goed vast.

De keramische anti-aanbaklaag is er glad waardoor het lijkt alsof je geen boter of olie nodig hebt. Maar vaak is het verstandig om dit alsnog wel te gebruiken, want anders brand je eten toch nog aan. Omdat de anti-aanbaklaag zo glad is kan het even wennen zijn om met een keramische koekenpan te bakken. Vooral met het bakken van aardappels merk je dit goed. De binnenkant is allang gaar, maar het duurt langer voordat de buitenkant krokant is.

Het schoonmaken van een keramische koekenpan kan eenvoudig met afwasmiddel en een borstel of zachte spons. Droog de pan na het schoonmaken goed af met een theedoek en berg hem op.

RVS Koekenpan

RVS koekenpannen zijn erg geschikt voor het bakken op hoge temperaturen. En indien de steel ook van RVS is, kan hij ook in de oven. RVS koekenpannen zijn erg populair voor o.a. het bakken en braden van vlees. Een RVS koekenpan heeft echter geen anti-aanbaklaag, hierdoor kan het koken met een RVS koekenpan lastig zijn. Vooral eiwitrijke gerechten zijn lastig en hebben meer olie nodig.

Bij het dichtschroeien van een biefstukje, bak je deze eerst aan. Je hoeft geen zorgen te hebben, na een tijdje zal het biefstukje vanzelf loslaten en dan kun je hem omdraaien. Je kunt dus niet zoals bij een pan met een anti-aanbaklaag je vlees steeds maar opnieuw omdraaien wanneer jij wilt, het vlees moet eerst goed dichtschroeien. Het lijkt bij een RVS koekenpan eerst alsof het vlees helemaal aanbakt en je zult wellicht denken dat je je eten aan het verpesten bent. Maar wees maar niet bang, zodra het vlees is dichtgeschroeid laat het de pan uit zichzelf los en dan kun je het gewoon omdraaien.

RVS koekenpannen worden tegenwoordig vaak met verschillende lagen uitgevoerd. Dit kan variëren van 3 tot 5 en soms 7 lagen. De verschillende lagen hebben meestal verschillende diktes en bestaan uit RVS en aluminium, hierdoor is de geleiding van warmte nog constanter.

RVS koekenpannen zijn onderhoudsvriendelijk en krasbestendig. Ze zijn ook zuurbestendig en zullen dus niet gaan roesten.

Formaat Koekenpan

Welk formaat koekenpan je nodig hebt, hangt af van meerdere dingen. Zo kun je ten eerste gaan kijken naar voor hoeveel mensen je gaat koken. Als je alleen kijkt naar het aantal mensen waar je voor gaat koken dan kun je je aan de onderstaande gegevens houden:

1 persoon – Koekenpannen tot ø20 cm
2 personen – Koekenpannen van ø24 cm
3-4 personen – Koekenpannen van ø28 cm
4 personen – Koekenpannen van ø30 cm
4-5 personen – Koekenpannen van ø32 cm

Houd er rekening mee dat dit alleen maar richtlijnen zijn. Als je te maken hebt met grote eters, dan zal je een grotere pan nodig hebben. Maar eet iedereen maar heel weinig, dan kan een kleinere pan ook al voldoende zijn.

Het is verstandig om meerdere maten koekenpannen te hebben. Want als je meestal alleen of met z’n 2en eet, dan zou je in principe genoeg hebben aan koekenpannen tot ø24 cm. Maar het kan voorkomen dat je weleens voor grotere groepen mensen gaat koken, dan zijn die kleinere pannen niet groot genoeg. Het kan ook de andere kant op werken, je kookt elke dag voor je hele gezin van 5 mensen en hebt altijd de grootste pan nodig. Maar misschien wil je een keer als je alleen thuis bent een eitje voor je zelf bakken, dan heb je toch liever een kleinere pan.

Houd met het kiezen van een formaat pan ook rekening met de grote van bijvoorbeeld de stukken vlees die je op bakt, je kan misschien een grote koekenpan nodig hebben dan je in eerste instantie denkt.

Houd er rekening mee dat pannen tot ø28 cm gewoon op een fornuis kunnen staan zonder andere pannen te raken, maar bij een koekenpan van ø32 is het niet mogelijk om andere kookzones tegelijkertijd te gebruiken.

De 3 Beste Koekenpannen

#1. Tefal Hard Titanium+ Koekenpannenset – Ø 24 & 28 cm – Inductie

€49.95
Met de Luxe Tefal Titanium+ koekenpannenset zorg je voor optimaal kookplezier in jouw keuken. Beide koekenpannen zijn ideaal voor het gezond bereiden van allerlei soorten vlees, vis en groenten. De Hard Titanium+ koekenpannen van Tefal hebben een sterke roestvrijstalen bodem die niet vervormen en zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling. De koekenpannen zijn voorzien van de sterkste en meest duurzame Tefal anti-aanbaklaag, Titatanium Excellence, zodat je eten niet aanbakt en de pan na gebruik makkelijk schoon te maken is. De dikke anti-aanbaklaag is van zeer hoge kwaliteit en 100% veilig. Je hebt tijdens het bakken geen olie of boter nodig en zelfs het gebruik van metalen spatels is geen probleem.

De koekenpannen zijn uiteraard ook voorzien van de bekende rode Thermo-Spot. Dit is een rode warmte-indicator in het midden van de pan die je duidelijk vertelt wanneer de pan de ideale baktemperatuur heeft bereikt. De cirkel in de rode stip kleurt op dat moment namelijk effen rood, zodat je precies weet wanneer je met het bakken kunt beginnen. Hierdoor behoudt het gerecht zijn optimale smaak en textuur en gaan belangrijke vitamines niet verloren. Zo kun je elke dag gezond en heerlijk koken.

Wanneer je het gerecht nog even wilt nagaren, is het mogelijk om de koekenpannen tot 175 graden in de oven zetten. En de koekenpannen kunnen op alle warmtebronnen gebruikt worden, ook inductie.

Voordelen:Goede prijs/kwaliteit verhouding
Mooi design
Makkelijk schoon te maken
Nadelen:N.v.t.

#2. BK Easy Basic Ceramic Koekenpan – Ø28 cm – Keramisch

€34.99
De BK Easy Basic Ceramic Koekenpan heeft een keramische, krasvaste en milieuvriendelijk coating. Dankzij de PTFE- en PFOA-vrije laag is het mogelijk om de ingrediënten korter en heter te bakken tot maximaal 400 graden. De ingrediënten in de pan worden gelijkmatig verhit dankzij de perfecte warmteverdeling van de pan. Op deze manier blijven vitamines behouden en combineer je een gezonde levensstijl met gemak.
Door de ergonomische koudgreep heb je altijd goede grip op de pan en is de hoge temperatuur niet voelbaar. Dit maakt de pan veilig en zeer makkelijk in gebruik. De pan is geschikt voor het koken op gas, halogeen, elektrisch en keramisch. Het is zelfs mogelijk om de pan in de oven te zetten tot maximaal 160 graden.
Voordelen:Makkelijk schoon te maken
Handig in gebruik
Nadelen:Niet geschikt voor inductie
Niet vaatwasserbestendig

#3. DeBuyer Mineral B Element Koekenpan – Zilver – Rond – Ø 28 cm

€40.6
DeBuyer Mineral B Element Koekenpan staat voor topkwaliteit. De pan heeft een organische constructie die bestaat uit 99% zuiver ijzer. Ijzer is een 100% natuurlijk materiaal. Omdat de pan hoge temperaturen kan bereiken is hij uitermate geschikt voor het aanbraden, grillen en afdichten van voedsel. De koekenpan is van een natuurlijke anti-aanbaklaag voorzien, er is gegarandeerd geen coating toegepast. Naarmate de pan meer gebruikt wordt, zal hij donkerder worden. Dit is bevorderlijk voor de prestaties van de pan en zal de functionaliteit van de natuurlijke anti-aanbak eigenschappen stimuleren. Het is een ecologisch recyclebaar product waar tijdens de productie geen chemicaliën zijn toegevoegd.

Omdat de pan niet is voorzien van een anti-aanbaklaag coating is een juiste “seasoning” belangrijk. Dit betekent concreet dat je de pan de eerste keren moet inbakken met bijvoorbeeld arachide of kokosolie. Hierbij creëer je een natuurlijke anti-aanbaklaag.

De nieuwe pan is standaard van een beschermlaag (wax) voorzien, die voorgebruik verwijderd dient te worden door de pan goed af te spoelen onder heet water. Daarna kun je hem inbakken, je eten bereiden en genieten.

Voordelen:Goede prijs/kwaliteit verhouding
Duurzaam
Nadelen:Vergt meer onderhoud dan pannen met anti-aanbaklaag
Zwaar

Top Merken

Wanneer je een koekenpan gaat kopen, kun je natuurlijk voor de allergoedkoopste kiezen, maar deze werken vaak niet goed en gaan snel kapot. Het is verstandig om een goed merk koekenpan te kiezen, zodat je meer plezier in het koken hebt en langer plezier van je koekenpan hebt. Hieronder staat de topmerken waar jij het beste een koekenpan van kunt kopen.

Tefal Koekenpan

Tefal wil producten en diensten bieden die je helpen te genieten van gevarieerde, gezonde en lekkere maaltijden en die de dagelijkse taken voor je gezin, vrienden en jezelf makkelijker maken. De nieuwe concepten en innovaties van Tefal zijn gebaseerd op de behoeften van de consument. Bij Tefal wordt er altijd naar vernieuwing gestreefd.

Tefal heeft een groot assortiment aan koekenpannen die in verschillende collecties van hun pannen passen. De pannen zijn geschikt voor verschillende soorten warmtebronnen en hebben verschillende afmetingen. Wanneer je last hebt van ruimtegebrek in je keukenkastjes, dan kun je ook voor een aantal koekenpannen met afneembaar handgreep kiezen. De Tefal koekenpannen staan bekend om de rode Thermo-Spot in het midden van de pan. Dit is een warmte-indicator die aangeeft wanneer de pan de ideale baktemperatuur heeft bereikt. Zo weet jij wanneer je met het bakken kunt beginnen.

BK Koekenpan

BK loopt voorop met hoogwaardige techniek en slimme toepassingen. Gebruiksgemak en kwaliteit gaan hand in hand met innovatie en design. BK is al ruim 165 jaar aanwezig in de Nederlandse keukenkastjes. Het succes van BK wordt al snel zichtbaar bij het openen van een willekeurig keukenkastje in een Nederlands huishouden. BK maakt niet alleen maar (bekroonde) pannenseries, maar ook koksmessen, snijplanken, keukengerei en bestek.

De heerlijkste ingrediënten bak je met gemak met de koekenpannen van BK. De koekenpannen van BK zijn geschikt voor veel verschillende soorten warmtebronnen en hebben verschillende afmetingen. Je hebt ook keuze tussen pannen van verschillende materialen. Zo is er altijd wel een koekenpan die bij jouw wensen past.

Fissler Koekenpan

Fissler staat al jaren voor hoogwaardig kookgereedschap dat uitblinkt door het precieze vakmanschap, de hoge kwaliteit en stijlvolle, doordachte ontwerpen. De producten van Fissler worden in Duitsland gemaakt en maken het werk in de keuken makkelijker en vergroten het plezier in koken. Fissler past de functie en ontwerp van hun producten voortdurend aan, zodat het bij de behoeftes van de consument past.

Fissler heeft een mooi assortiment aan koekenpannen van verschillende materialen. De koekenpannen van Fissler zijn ook geschikt voor verschillende soorten warmtebronnen. En ze zijn verkrijgbaar in verschillende formaten.

Waar te koop

Het heeft een aantal voordelen om een koekenpan in een winkel te kopen. Je kunt bijvoorbeeld goed zien hoe de pan eruit ziet en je kunt hem vasthouden, zodat je weet of je er makkelijk mee kunt werken en dat hij niet te zwaar voor je is. Ook heb je een beter zicht op de kwaliteit van de pan. Voor het kopen van een koekenpan kun je bij de volgende winkels terecht.

Ikea Koekenpan

Bij de Ikea kun je terecht voor veel huishoudelijk artikelen. Zo hebben ze koekenpannen van hun eigen merk in alle soorten, maten en materialen. Van een lichtgewicht aluminium koekenpan voor een snelle tosti tot een speciale platte pannenkoekenpan, ze zijn er allemaal bij de Ikea. En zo zijn er ook RVS koekenpannen met een extra dikke bodem en een gietijzeren koekenpan met een emaille buitenkant.

Action Koekenpan

Het assortiment van de Action is sterk wisselend en je kunt er van alles vinden. Van gereedschap tot voedsel en van kleding tot huishoudelijke apparaten. Zo heeft de Action ook een mooi aanbod van keramische koekenpannen en koekenpannen met anti-aanbaklaag. De pannen zijn verkrijgbaar in verschillende formaten en zijn geschikt voor verschillende warmtebronnen.

Hema Koekenpan

Bij de Hema kun je ook terecht om lekker te kunnen koken. Zo heeft de Hema zijn eigen merk koekenpannen met keramische en anti-aanbaklaag. De koekenpannen zijn in verschillende formaten verkrijgbaar en zijn geschikt voor verschillende soorten warmtebronnen.

Blokker koekenpan

Bij de Blokker kun je terecht voor o.a. veel huishoudelijk apparaten en keukengerei. De Blokker heeft dan ook een zeer uitgebreid assortiment aan koekenpannen. Je kunt er pannen van verschillende merken, voor verschillende warmtebronnen en van verschillende afmetingen vinden. Je hebt bij de Blokker ook keuze tussen koekenpannen van verschillende materialen. Je kunt er elk soort koekenpan wel vinden, bij de Blokker kun je dus altijd wel slagen als je op zoek bent naar een nieuwe koekenpan.Bekijk de koekenpannen van de Blokker online